Kapál az Index!

Dugvány

Dugvány

Na, de mi az a közösségi föld?

2015. március 26. - mrs_scottie_pippen

A közösségi föld egy olyan nagyméretű – több hektáros –, felparcellázott földterület, ahol sokféle zöldséget termesztenek vegyszermentesen, nagy mennyiségben, az egyes parcellákat pedig bérbe adják. Magyarországon az első közösségi földet a Városi Paradicsom csapata hozta létre a Dunaparton, de külföldön már jó pár éve létezik ez a fajta zöldségtermesztés. Ausztriában és Németországban például sok ilyen föld működik, Bécsben már több ezer megművelt parcella van.

A föld fenntartója felszántja, trágyázza a földet, elülteti a zöldségeket, kijelöli a parcellákat, és a teljes bérleti időszak alatt öntözi a területet. A bérlő (bérleti díj: hat hónapra 60 ezer forint) gyomlál és betakarítja a termést. A 40 négyzetméternyi föld az ígéret szerint ellát egy négy fős családot friss idényzöldséggel májustól októberig.

A közösségi kert és a közösségi föld között két alapvető különbség a méret és a szolgáltatás. A közösségi földön egy 40 m2-es parcellát kapsz, ez akkora, mint egy kisebb lakás, a közösségi kertek ennél kisebbek és olcsóbbak (5-10 négyzetméteresek, bérleti díj: hat hónapra kb. 10 ezer forint).

A közösségi kert több elfoglaltságot jelent, mert ott az ültetés és a locsolás is a bérlő feladata, ezért ez egy közel mindennapos részvételt igénylő zöldségtermesztési forma. Közösségi kertekről a KÉK (Kortárs Építészeti Központ) honlapján írnak. Vannak kertjeik a 9., 10. és 20. kerületben, és itt egy térképen összefoglalták, hogy hol vannak a közösségi kertek az ország különböző pontjain.

A Városi Paradicsom közösségi földről pedig itt bővebben.

A bejegyzés trackback címe:

https://dugvany.blog.hu/api/trackback/id/tr597302786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása